דילוג לתוכן הראשי

מוזיקה עכשווית (וקצת על הילידים בטאיוואן)


* הערה לפני קריאה - הפוסט הזה הוא על מוזיקה, וככזה כולל הרבה לינקים לקטעי מוזיקה ביו טיוב. אפשר  לקרוא את הטקסט במלואו, ולאחר מכן לחזור שנית, והפעם עם "גיחות" לקישורים

כמעט כל הסינים הטאיוואנזים שדיברתי איתם על הנושא בטוחים שלסינים אין חוש מוזיקלי באופן מולד, גנטי. פשוט אין. אין חוש קצב, אין שמיעה טובה, לא יודעים לזוז טוב, ובאופן כללי, לא יודעים לעשות מוזיקה. אני תמיד עניתי להם שזו אמונה תפלה, ושהכל קשור בחינוך....

Jia Jia
אני אוהב את ג'יא ג'יא (家家JiaJia) משתי סיבות בעיקר - קודם כל היא עושה מוזיקה טובה. בנוסף היא לא מתביישת להיות עם מה שנחשב משקל עודף בתעשיית המוזיקה והפופ הטאיוואני ומאד פעילה בנושא דימוי הגוף.
אבל כשאני סוקר את הביוגרפיה שלה, אני מתחיל להאמין שהאמונה הסינית בעליונות המוזיקלית של השבטים הילידים היא דוגמא של אמונה המגשימה את עצמה...

ג'יא ג'יא נולדה לפני כ 34 שנה בטאידונג שבדרום החוף המזרחי של טאיוואן. שם הלידה שלה הוא אולי פורובורובואן (Auli Puruburubuane) אבל מאחר ובאותה תקופה אסור היה (עדיין) להשתמש בשמות ילידים, היא קיבלה את השם הסיני ג'י ג'יא יינג (Jì Jiāyíng).
אביה היה בן שבט הבונון (Bunun, שבט הידוע גם בשל השירה המסורתית שלהם, שהיא שירה פוליפונית המורכבת) ואמה בת שבט הפויומה (Puyuma, שבט שהעמיד עשרות זמרים פופולרים). דודה מצד האם הוא הזמר פורדור Purdur陳建年)), זמר מוכר מאד והזוכה של פרסי מלודיית הזהב פעמיים. ואחותה הגדולה היא הזמרת סמינגאד פורובורובואן (Samingad Puruburubuane).

היא מספרת שמילדות ציפו ממנה להיות זמרת, ושהיא די הוסללה לכיוון הבידורי, ומה שנשאר לה זה רק לבחור את הסגנון האישי שלה - והיא אכן בחרה! את ג'יא ג'יא מכירים כ "אדל הטאיוואנית" בזכות הקול היחודי, והבחירה שלה במה שנקרה "סגנון נשמה", אבל גם בגלל המראה החיצוני.  
כששאלו אותה על כך היא צחקה ואמרה:
"את לא שומעת שם כזה בפופ הטאיוואני לעתים קרובות, אז אני מניחה שאני צריכה להרגיש גאה ומוחמאת, אבל לעולם לא אציג את עצמי ככה, אני רק רוצה להיות ידועה בתור ג'יה ג'יה, בחורה שאוהבת לשיר, שיכולה לשנות את סגנון השירה שלה ולהציע משהו חדש".

ביוני השנה היא זכתה בפרס "מלודיית הזהב", שהיא המקבילה של פרסי הגראמי בטאיוואן, והחודש אנו מוצאים את השיר המצורף כאן במקום הראשון במצעד הטאיוואני ובמצעד השירים המושמעים.



למי שהפוסט הזה עשה לו חשק לעוד,
הלינקים הבאים הם מתוך הסרט "ילדי השמש" או "ווא ווא נו סידאל" משנת 2015. סרט הוא על פינאל, עיתונאית מטאיפיי ש"מוצאת מחדש" את השבט שלה ופועלת לשימור המסורת, שנשכחה בעקבות הפיתוח התיירותי של האיזור ואדמות השבט. הסרט נכתב בהשראת מקרים דומים שקרו בחוף המזרחי של טאיוואן.
שיר הנושא (בשפת השבט הילדי)
הסרט עצמו (עם כתוביות באנגלית)

* זאביק פוקס הוא מדריך טיולים, התגורר בטאיוואן שנים רבותף מדריך והדריך בה טיולים רבים.

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

טייפונים בטאיוואן

טאיוואן מסומנת בחץ, הטייפון מצפון מזרח לאי אל חופי טאיוואן הגיע בשבוע שעבר הסופה הטרופית טאלים ( TALIM ), ולמרות שלא עברה באי אלא מצפון לו תפסה מקום מרכזי בכל מהדורות החדשות - המקומיות והארציות כאחד. גשמים עזים המלווים מערכת מזג אוויר זו ירדו בחלקים מהאי למשך 24 שעות. מי שגר בטאיוואן זוכר לטובה את השבוע שלפני כל טייפון או אחרי כל טייפון, שכן הסופה פועלת כשואב אבק ענקי, והשמיים בהירים ונטולי עננות. אז מה זה טייפון, ומה יכולים לעשות המבקרים? במטאורולוגיה, סופה טרופית (הנקראת בפי תושבי מדינות שונות הוריקן, טייפון או ציקלון טרופי) היא סוג של ציקלון הנוצר באזורים הטרופיים, שקוטרו האופייני נע בין 100 ל-2,000 קילומטרים (ׁׁמתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית).  סופות הטייפון בטאיוואן מתאפיינים בקוטר של מאות קילומטרים ספורים, והן מגיעות ממזרח ממוצע של 100 שנים מראה כי יש 3-4 טייפונים בשנה, בעיקר ביולי-אוגוסט-סמפמבר, אבל גם בחודשים אחרים. חודש אפריל מאי יוני יולי אוגוסט ספטמבר אוקטובר נובמבר דצמבר ממוצע טייפונים בחודש

סקירת השבוע שעבר בטאיוואן (12-18 אוגוסט 2017)

הפסקת החשמל הגדולה   בשבוע שעבר  דיברנו על נושא איכות  הסביבה ובעיית החשמל בטאיוואן, שנראה שרק הולכת ומחמירה. ביום שלישי השבוע היו מספר הפסקות חשמל בטאיוואן שהשפיעו (ביחד) על 7 מליון אזרחים. מתחילים אף לדבר על השפעה של הנושא על פיתוח עתידי של קווי רכבת עילית ותחתית, שכן הם כולם מונעים בחשמל. שתי הערות על האוניבסיאדה Formosan Black Bear האוניברסיאדה נפתחה אתמול (19 לאוגוסט) עם נוכחות יחסית די דלילה מבחינת עילית הספורט העולמי. סין, אגב, נמנעה מלשלוח משלחת לטאיוואן. בכל מקרה, ישנו שיח ער האם האוניברסיאדה תשיג את המטרות שהממשלה הציבה לה – להעלות את המודעות לטאיוואן בעולם ולהביא עוד תיירים. למעשה האוניברסיאדה היא חלק ממה שקרוי "דיפלומטית התרבות" של טאיוואן. מדובר על מדינינות בה המדינה, כתוצאה מחסימת הקשרים הדיפלומטיים על ידי סין העממית, פועלת נמרצות בשטח התרבותי כחלופה לדו שיח דיפלומטי. ובאותו עניין - עיריית טאיג'ונג הודיעה השבוע כי הם מצפים ל 1.5 מליון מבקרים בתערוכת הפרחים העולמית שהם יארחו שם בשנה הבאה. רוב האורחים צפויים להיות יפנים וסינים מסין העממית.

טאיוואן למטיילים (בתחבורה ציבורית)

הכנות או דברים לעשות עם הנחיתה: 1)       גוגל טאנסלייט, להוריד אפליקציה + מילון אחד או שניים, מהאפליקציה. אם האפליקציה והמילונים מותקנים בנייד אין צורך ברשת. 2)       קנייה (כבר בשדה התעופה) של כרטיס איזי כארד לתחבורה ציבורית. אפשר לטעון אותו בכל מקום בחנויות של 7-11 הנפוצות מאד. 3)       עדיין בשדה - הרשמה לרשת הווי-פי החינמית של טאיוואן - HI-FI או דומה. ההרשמה תאפשר לנו להתשמש בווי-פיי חינמי ציבורי ברחבי האי, כמעט בכל עיר. 4)       לקחת מפות מעמדת המידע לתיירים. יש מפה אחת של כל האי, ויש (עדיף) את טאיוואן מחולקת לשלוש - צפון, דרום ומרכז. כמובן שלקחת מפות של העיר/ערים למי שחושב על פרק זמן ארוך בטאיוואן, יש אפליקציה של אוטובוסים ותחבורה ציבורית, מומלץ לבקש בשדה שיורידו לכם ושיסבירו לכם את השימוש. ביגוד וציוד טיולים את טאיוואן חוצה חוג הסרטן, מה שהופך את טאיוואן למדינה סוב-טרופית. עם זאת, רכס ההרים המרכזי בטאייוואן כולל לא מעט פסגות מעל 3.5 ק"מ, חלקם מושלגים בחורף באופן קבוע. בעבר טאיוואן הייתה חווה כ 10-15 טאיפונים בשנה, בין החודשים יולי לספטמבר. בשנים האחרונ