דילוג לתוכן הראשי

סקירת השבוע שעבר בטאיוואן (19-25 אוגוסט 2017) -

כמובן שטאיוואן מייצרת כמות יותר גדולה של חדשות. אני בוחר ספציפית את פרטי המידע שיכולים לעזור למבקרים מישראל להבין את המארג החברתי ואת הרקע התרבותי-היסטורי של האי המיוחד הזה.

משחקי האוניברסיאדה

Universiade 2017 Taiwan
מטכס הפתיחה
טכס משחקי האוניברסיאדה נערך באצטדיון בטאיפי ב 19 לאוגוסט. כצפוי, ארגון המשחקים בטאיפיי נשא אופי פוליטי - סין לא שלחה משלחת מהמדינה, אלא ספורטאים סינים שייצגו את האוניסרסיטאות שלהם בתחרויות אינדבדואליות. כביטוי ללחץ הסיני ניתן היה לראות צמצום של משלחות שונות, והשיא היה כשאוגנדה הודיעה מספר ימים לפני התחרות שהיא לא שולחת משלחת בשל תמיכת ממשלתה במדיניות "סין האחת".
גם טכס הפתיחה סבל מהפרעות. כצפוי, ברחובות מסביב לאצטדיון הפגינו מספר אלפי מפגינים נגד מדיניות סין האחת ובעד טאיוואן עצמאית. מה שהיה פחות צפוי היה שקבוצה קטנה הצליחה להסתנן לאצטדיון ולעכב את עליית המשלחות לרחבה בדיוק כשהגיעו לאות C...
חצי שעה יותר מאוחר הטכס חודש, ולא ניכר היה שההפרעה הייתה מהותית.
בכל מקרה, עתונים ופרשנים חלוקים אם מדובר כאן בחציית קו אדום וב"אבדן פנים" של טאיוואן מול העולם, או שמא ביטוי דמוקרטי אמיתי של התנגדות לבידוד הבין-לאומי שאליו דוחפת סין כל הזמן.

אגב בידוד בין לאומי – אפילו הארגון הבינלאומי לתעופה אזרחית (International Civil Aviation Organization ICAO),שהוא סוכנות של האומות המאוחדות הקובעת את הקודים והנהלים של התעופה האזרחית, הודיע כי הם החליטו לא להזמין את טאיוואן יותר לפגישות הפורום.
סין לוחצת בכל החזיתות...

נחשים ולוחמי אש

Hundred Pacer
צפעוני הגומה"מאה צעדים"
איגוד הכבאים בטאיווואן הודיע כי החל מסוף השנה הם לא ייענו יותר לקריאות לפינוי נחשים ארסיים מבתים. כתבתי בעבר על נושא הנחשים בטאיוואן, אך המספרים שאיגוד הכבאות פרסם באמת מפתיעים:
בשנת 2016 היו קרוב ל 45,000 מקרי שריפה. עם זאת, בשנה הזו נקראו הכבאים כ 90,000 פעמים ללכוד נחשים מבתי התושבים. חלק מהכבאים הוכשו, כבאי אחד איבד את רגלו לאחר שהתפתח בה נמק כתוצאה מהכשת קוברה. שלושה כבאים היו מאושפזים תקופות ממושכות בבתי חולים כתוצאה מסיבוכים שונים, בניהם הלם אנפילקטי מהנסיוב.
אז כן, למרות שכולם מספרים שכבר לא פוגשים נחשים כמו בעבר, הם עדיין נוכחים מאד בטאייאן.

אגב, כמה חברות פרטיות כבר הודיעו שהן מוכנות להכנס ל"סטרט-אפ" הזה, עם יישומון מתאים וכל הדרוש...

ראש חודש המיומניות (אלול)

בשבוע שעבר ציינו בישראל את ראש חודש אלול. בטאיוואן היה זה ראש החודש הירחי השביעי, הידוע גם בשמו חודש המיומנויות (巧月 Qiǎoyuè). חשבתי שיהיה זה נכון להתייחס קצת ללוח הזמנים הסיני.

Taiwanese talismans
קמע סיני
כמו לוח השנה העברי - לוח השנה הסיני מורכב מחודשי ירח עם עיבור, אך בשונה מהלוח העברי המסורתי, הסינים מתייחסים במקביל גם ללוח השמשי וגם ללוח הירחי.
המספר המצוי בבסיס הזמן הסיני הוא 12:
 יש 12 שעות ליום (המתחיל באמצע הלילה).
יש 12 חודשים בשנה רגילה (החודש הסיני מתחיל בירח החסר, ולא בתחילת הירח החדש כמו בלוח העברי).
יש 12 שנים במחזור.
ולפי הלוח השמשי - יש 24 (כלומר 12X2) תקופות בשנה.

את ראש החודש הירחי מציינים בפולחנים שונים – בעיקר במקדשים אך גם בפולחן הביתי ובמקומות העבודה.
במחזור היין והיאנג, זוהי שעת שיא (ירח חסר) ומקום להתחלה חדשה. ובאמת אפשר לראות את המקדשים עמוסים קצת יותר, כשרוב המבקרים מנצלים את שעת השיא לבקשות שונות מן האלים, או לכתיבת קמיעות להגנה ולמזל. הקמיעות (Fu Lu 符籙) הנן פיסות נייר שכתוב עליהם קריאה לאלוהויות שונות - בהתאם לשעה ולמטרת הקמע. את הקמע מחביאים במקום רלוונטי (לדוגמא, קמע נגד שריפות יחביאו בקורות הגג של הבניין)  או נושאים באוטו או על גוף האדם. לא נדיר לראות עגלות תינוקות עם שקית בד אדומה המחוברת אליה, בתוכה יש קמע.
ראו את הפוסט כאן לגבי כמה פולחנים שנהוגים במקדשים בטאיוואן.


זאביק פוקס הוא מדריך טיולים, התגורר בטאיוואן שנים רבות והדריך בה טיולים רבים.

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

סקירת השבוע שעבר בטאיוואן (12-18 אוגוסט 2017)

הפסקת החשמל הגדולה   בשבוע שעבר  דיברנו על נושא איכות  הסביבה ובעיית החשמל בטאיוואן, שנראה שרק הולכת ומחמירה. ביום שלישי השבוע היו מספר הפסקות חשמל בטאיוואן שהשפיעו (ביחד) על 7 מליון אזרחים. מתחילים אף לדבר על השפעה של הנושא על פיתוח עתידי של קווי רכבת עילית ותחתית, שכן הם כולם מונעים בחשמל. שתי הערות על האוניבסיאדה Formosan Black Bear האוניברסיאדה נפתחה אתמול (19 לאוגוסט) עם נוכחות יחסית די דלילה מבחינת עילית הספורט העולמי. סין, אגב, נמנעה מלשלוח משלחת לטאיוואן. בכל מקרה, ישנו שיח ער האם האוניברסיאדה תשיג את המטרות שהממשלה הציבה לה – להעלות את המודעות לטאיוואן בעולם ולהביא עוד תיירים. למעשה האוניברסיאדה היא חלק ממה שקרוי "דיפלומטית התרבות" של טאיוואן. מדובר על מדינינות בה המדינה, כתוצאה מחסימת הקשרים הדיפלומטיים על ידי סין העממית, פועלת נמרצות בשטח התרבותי כחלופה לדו שיח דיפלומטי. ובאותו עניין - עיריית טאיג'ונג הודיעה השבוע כי הם מצפים ל 1.5 מליון מבקרים בתערוכת הפרחים העולמית שהם יארחו שם בשנה הבאה. רוב האורחים צפויים להיות יפנים וסינים מסין העממית.

קניות בטאיפיי

ברור לי שאני לא ממש מבין בקניות, קונה גרוע ובכלל בעל מוגבלות חמורה בכל מה שקשור לשופינג. אבל תמיד שואלים מה יש לקנות ואיפה בטאייפי, ועם השנים למדתי לענות... הרשימות כאן הם חלקיות – ואם יש למישהו המלצות נוספת, אנא תוסיפו אתה ההמלצות בתגובות. מותגים האזור החדש יחסית של טאיפיי הוא   שינג אי שממזרח לרחוב קילונג. שם נמצא מגדל ה 101, שם יש מספר לא קטן של חנויות כלבו ענקיות. זה המקום לחפש מותגים בין-לאומיים, כמו גם מקומיים. אם נרצה להתמקד במקום אחד שממנו אפשר להתחיל לשוטט - להתחיל בחנות הכלבו היפאנית מיצוקושי, להמשיך משם צפונה לאורך המדרחוב. כתובת מדוייקת: 新光三越台北信義新天地 A11 Shin Kong Mitsukoshi Xinyi Place A11   שוק שתיירים אוהבים אחד המקומות האהובים על תיירים הוא אזור הקניות וו פן פו. רחוב שלם של חנויות סיטונאיות וקמעוניות של בגדים ומתנות במחירים מפתיעים. הסמטא מתחילה ברחוב סונג שאן, ולא כדאי להגיע מוקדם מדי, כי הרבה חנויות נפתחות רק בצהריים. השם, אגב, בעל הסטוריה מעניינת - חמש משפחות של ילידים קנו את הקרקע שם בתקופת שושלת צ'ינג, ובמשך שנים המקום היה שוק של

טאיוואן למטיילים (בתחבורה ציבורית)

הכנות או דברים לעשות עם הנחיתה: 1)       גוגל טאנסלייט, להוריד אפליקציה + מילון אחד או שניים, מהאפליקציה. אם האפליקציה והמילונים מותקנים בנייד אין צורך ברשת. 2)       קנייה (כבר בשדה התעופה) של כרטיס איזי כארד לתחבורה ציבורית. אפשר לטעון אותו בכל מקום בחנויות של 7-11 הנפוצות מאד. 3)       עדיין בשדה - הרשמה לרשת הווי-פי החינמית של טאיוואן - HI-FI או דומה. ההרשמה תאפשר לנו להתשמש בווי-פיי חינמי ציבורי ברחבי האי, כמעט בכל עיר. 4)       לקחת מפות מעמדת המידע לתיירים. יש מפה אחת של כל האי, ויש (עדיף) את טאיוואן מחולקת לשלוש - צפון, דרום ומרכז. כמובן שלקחת מפות של העיר/ערים למי שחושב על פרק זמן ארוך בטאיוואן, יש אפליקציה של אוטובוסים ותחבורה ציבורית, מומלץ לבקש בשדה שיורידו לכם ושיסבירו לכם את השימוש. ביגוד וציוד טיולים את טאיוואן חוצה חוג הסרטן, מה שהופך את טאיוואן למדינה סוב-טרופית. עם זאת, רכס ההרים המרכזי בטאייוואן כולל לא מעט פסגות מעל 3.5 ק"מ, חלקם מושלגים בחורף באופן קבוע. בעבר טאיוואן הייתה חווה כ 10-15 טאיפונים בשנה, בין החודשים יולי לספטמבר. בשנים האחרונ